Bukan blog masak-masak ya!
Tapi kali ni, saya sharekan satu resipi menggunakan Mee Maggi. Bolehlah cuba, kot la kalau-kalau dah bosan asyik masak maggi guna step 3 minit tu kan? Tapi resipi ni lebih 10minit la nak sediakan, tapi pasti lebih mengenyangkan! hehe..
Resipi Murtabak Maggi
1/2 biji bawang besar (saya guna bawang holand)
1 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk kari
Isi ayam/daging (cincang)
2 atau 3 biji telur gred A
1 peket Mee Maggi
Daun sup
Garam/gula/serbuk perasa
Caranya:
1 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk kari
Isi ayam/daging (cincang)
2 atau 3 biji telur gred A
1 peket Mee Maggi
Daun sup
Garam/gula/serbuk perasa
Caranya:
Rebus maggi dan toskan. Ketepikan.
Tumis bawang sehingga kuning, then masukkan serbuk kari & kurma, tambah sedikit air. Goreng untuk 2-3 minit.
Masukkan isi ayam. Tambahan garam, gula & serbuk perasa. Bila dah masak, tutup api dan masukkan daun sup.
Then campur ke dalam bekas maggi yang dah tos td. Pecahkan telur dan kacau sebati.
Kemudian goreng dalam pan. Saya guna pan untuk telur tu, sedang elok ja saiznya.
Tunggu sehingga garing baru terbalikkan. Kalau tak, murtabak akan berderai.
Nak lebih berkhasiat? boleh tambahkan sayuran jugak, macam karot, bunga kobis atau apa-apa yang anda suka. Kita yang buat dia, nak tambah apa pong boleh...hehe..
Nak lebih berkhasiat? boleh tambahkan sayuran jugak, macam karot, bunga kobis atau apa-apa yang anda suka. Kita yang buat dia, nak tambah apa pong boleh...hehe..
Cubalah!
"Cabaran Blogging bersama Blog Celik Nutrisi, MinAinaIlaAina, MamaOlin dan BabyKawaiiStore"
Pengedar Shaklee Penang/Pengedar Shaklee Bukit Mertajam
SMS/ Whatapps: 0176156165 (for fast response)
Email: muni.mahmud@gmail.com
dah lama x buat murtabak meggi ni, ingat lagi masa skola dulu buat masa nak berbuka puasa..sedapnye :)
ReplyDeleteaah la..zaman skolah menengah dulu rajin buat.. hihi..
ReplyDeletetak pernah cuba resepi ni...nak cubalah nanti...tq for sharing ;)
ReplyDeletemesti sedap kan..memang kalau ada kesempatan memang nak cuba nanti
ReplyDelete