Pengedar Shaklee Penang / Pengedar Shaklee Bukit Mertajam

Thursday, September 1, 2016

Kes VIRUS ZIKA Pertama di Malaysia Dikesan


Kita dikhabarkan kes penularan virus zika pertama ke Malaysia hari dan telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Maka pihak KKM telah mengeluarkan kenyataan berhubung bahaya dan langkah untuk mengawal penularan virus zika ini khususnya untuk wanita hamil yang dikatakan sangat berisiko tinggi kerana virus ini boleh menjejaskan perkembangan bayi dalam kandungan dengan masalah "Microcephaly" iaitu kegagalan otak membesar pada kadar normal.
PUTRAJAYA 1 Sept.- Seorang wanita dari Bandar Botanik, Klang menjadi individu pertama di negara ini dijangkiti virus Zika selepas berkunjung ke Singapura selama tiga hari bagi melawat anaknya yang juga dijangkiti virus tersebut.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, wanita tersebut yang berumur 58 tahun ke Singapura bermula 19 Ogos lalu, selepas pulang ke Malaysia dia mempunyai gejala demam selain terdapat ruam di beberapa anggota badan.
“Wanita tersebut sedar dia mengalami gejala demam dan ruam selepas seminggu pulang ke Malaysia, dia telah berjumpa doktor dan memaklumkan baharu sahaja pulang melawat anak perempuannya yang dijangkiti virus Zika di Singapura.
“Wanita terbabit kemudiannya telah dirujuk ke Hospital Sungai Buloh dan hasil pemeriksaan melalui air kencing, dia disahkan positif virus Zika, suaminya yang turut ke Singapura bersamanya tidak dijangkiti virus itu,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Menurut Subramaniam, kementerian sudah mengambil langkah kawalan pembiakan aedes secara intensif dikawasan rumah wanita tersebut sebagai langkah untuk memastikan virus tersebut tidak merebak di negara ini. -


sumber:   
Utusan Online

1 comment: